
Hoe stimuleer je als vrijwilliger creativiteit en participatie tijdens een kinderbezoek?
Ieder kind kan spelen! Dat geldt zeker ook binnen de muren van een gevangenis, al zijn er daar natuurlijk extra factoren waar je rekening mee kan of moet houden.
Begeleid jij als vrijwilliger kinderbezoeken in een gevangenis? Maak dan gerust gebruik van de tips en tricks die je in onderstaande video's en documenten kan terugvinden! Jonge Helden zijn al meer dan twintig jaar actief tijdens kinderbezoeken en delen hun expertise graag met jou.
Wil je meedoen aan onze online challenge die van 27 april tot en met 11 mei 2025 loopt? Bezorg ons dan jouw input bij alle 6 onderstaande stappen. Bij elke stap staat uitgelegd wat we van jou verwachten en hoe je het ons kan bezorgen. Doe je dit voor 11 mei, dan maak je kans op een hele leuke Jonge Helden-prijs.
Wil je ons nog extra blij maken? Vul dan ook even onze bevraging (anoniem) in, waarin wij proberen te weten te komen hoe we jou als vrijwilliger in de toekomst nog beter (inhoudelijk) kunnen ondersteunen.
Leuke uitgewerkte activiteiten en knutselinspiratie kan je terugvinden op ons Pinterest-bord of hier.
1. participatie van kinderen en ouders tijdens kinderbezoeken stimuleren
- Wat? Een video van zo'n 7 minuten neemt je actief mee in de begrippen participatie, veiligheid en vrijheid toegepast op kinderbezoeken.
- Nodig: een papier, enkele kleurtjes of stiften.
- Om mee te doen aan de wedstrijd bezorg je ons uiterlijk 11 mei '25 via julie@jongehelden.be een foto van jouw werkje dat tot stand kwam tijdens het bekijken van deze video.
2. Morsen om drempels te erkennen en weg te werken
- Wat? Een video van zo'n 4 minuten waarin je kennis maakt met MORSen als methodiek om activiteiten aan te passen aan de context van een gevangenis.
- Nodig: ons sjabloon om activiteiten te maken (terug te vinden als document onderaan deze pagina), eventueel inspiratie voor (bekende) spelletjes.
- Om mee te doen aan de wedstrijd bezorg je ons uiterlijk 11 mei '25 via julie@jongehelden.be een door jou geMORSte activiteit.
3. secundaire stigmatisatie en opsluiting
- Wat? Een video van zo'n 4 minuten die je meer vertelt over twee criminologische begrippen die (kunnen) spelen tijdens kinderbezoeken.
- Om mee te doen aan de wedstrijd vul je na het bekijken van deze video via de knop hieronder een online kwis in om je kennis te testen.

4. hoe beleef jij kinderbezoeken?
- Wat? Een Padlet (online prikbord) waar we jullie aan het woord laten. Lees ervaringen en tips van anderen, en laat vooral die van jezelf ook achter om anderen te inspireren, motiveren, ontroeren...
- Hoe meedoen aan de wedstrijd? Laat minstens 2 reacties met jouw naam erbij achter op deze 'ervaringsmuur'.
5. wat is jouw begeleidersstijl?
- Wat? Een speelse vragenlijst die jou meer vertelt over jouw begeleidingsstijl tijdens kinderbezoeken. Want je merkte ongetwijfeld al dat niet iedere vrijwilliger hier op dezelfde manier mee aan de slag gaat. Sommigen zijn graag (extreem) goed voorbereid, anderen laten het meer op zich afkomen. Sommigen mengen zich het liefst onder de gezinnen, anderen houden zich liever wat op de achtergrond. En dat is helemaal ok! Hou je vooral aan je eigen stijl, doe waar jij je goed bij voelt en vul elkaar als vrijwilligersteam aan!
- Hoe meedoen aan de wedstrijd? Mail naar julie@jongehelden.be welke begeleidersstijl jij uitkwam bij het beantwoorden van de vragen. Precies zoals in je favoriete magazine vroeger ;)

6. Kortfilm 'Ik zou je graag zien'
- Wat? Een kortfilm waarin vier kinderen vertellen over hoe het is om hun ouder in detentie te bezoeken. Een unieke blik op een vaak verzwegen werkelijkheid. Een productie van Dokma Film, CAW, de Centra Algemeen Welzijnswerk en VECK, het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling. Meer informatie: https://www.caw.be/kennisbank/ik-zou-je-graag-zien/
- Hoe meedoen aan de wedstrijd? Voor dit onderdeel hoef je niets in te sturen. Laat je ontroeren door de beelden en voel waarom jij als vrijwilliger mee het verschil maakt!