Jonge helden

Gevangenisanimaties

kind zijn met een gedetineerde ouder. Dat is een ingewikkeld verhaal.

Dat zijn meerdere ingewikkelde verhalen, want elke gezin, elke persoon gaat hier anders mee om.
Jonge Helden organiseert momenteel in de Leuvense, Antwerpse en Beverse gevangenissen kinderbezoeken. Daarbij scheppen we een veilige en creatieve omkadering die kinderen en ouders stimuleert om met elkaar in verbinding te gaan doormiddel van een leuke activiteit. 
Onze gevangenisanimatoren spelen, creëren en verbinden. 
Jonge Helden biedt hen daarbij de nodige praktische ondersteuning en omkadering. Daarnaast organiseren we ook bijeenkomsten en vormingen om kennis uit te wisselen op te slorpen.
Voor meer informatie over wat we verwachten en wat we bieden, kan je alvast een kijkje nemen in het functieprofiel.

Ga mee als vrijwilliger

Ben jij 18+, hierdoor geboeid, en zou jij als vrijwilliger in deze specifieke context aan de slag willen gaan?
Stuur dan een mailtje naar sandra@jongehelden.be en we bekijken met jou de mogelijkheden. 
Je kiest zelf hoe vaak je je kan en wil engageren binnen het project en ook binnen welke gevangenis(sen). Je staat steeds met minstens 2 vrijwilligers per kinderbezoek ingepland. Voor elk kinderbezoek ontvang je een vrijwilligersvergoeding.

  • In Leuven-hulp gaan de kinderbezoeken om de twee weken op zondagnamiddag door.
  • In Leuven centraal zijn het enkele grotere kinderbezoeken per jaar rond een thema, op zaterdagnamiddag.
  • In Antwerpen begeleidt Jonge Helden elke laatste zondag van de maand het kinderbezoek, van 13 tot 15 uur. 
  • In Beveren organiseren we enkele grotere kinderbezoeken per jaar, op woensdagnamiddag.

Werk je zelf binnen een detentiecontext en heb je interesse in de begeleiding van Jonge helden tijdens kinderbezoeken? Contacteer ons dan voor een ongetwijfeld boeiende babbel!

Wat wil je worden? Een tijger.

Oké. Ik doop mijn penseel in het fel oranje, neem zijn kindergezicht in mijn handen. De huid van zijn sproetenwangen geeft mee onder de penseelstreken. De witte slagtanden staan ontroerend onder zijn geronde lipjes.
Andere kinderen staan roerloos rond een badje met hengels in hun handen, of werpen ringen rond flessen, of plukken vlokken van zelf gedraaide suikerspinnen.

De haken aan de hengels zijn van verbogen paperclips, de suikerspinmachine raakt oververhit, kinderen staan met hun voeten over de afgeplakte werpstreep.
Het is een kleine verzonnen kermis, een kermis die deze twee uur bestaat. Een vingerknip. Je bent er geweest of niet.
Kinderen trekken hun vaders van de tafeltjes mee naar de kermis. De zon valt binnen door de kleine raampjes en de radio schettert een lied dat van ver komt.
Wat wil je worden? Een tijger.
Oké. Ik doop mijn penseel in het fel oranje, durf zijn gezicht niet in mijn handen te nemen. Ik zie nu van heel dicht bij de gesprongen adertjes op zijn wangen, de groeven in zijn voorhoofd, zijn grijs wordende wenkbrauwen. Ik overschilder het allemaal fel oranje, tot hij een tijger is. De slagtanden moet ik twee keer overtrekken voor ze zichtbaar worden tussen zijn stoppels. Zijn dochter staat naast hem. “Lieve pappie”, zegt ze.

Op 16 juni vierden ze vaderdag in de centrale gevangenis van Leuven. Jonge Helden bracht de kermis binnen de muren. Mona, 1 van onze vrijwilligers, schreef over haar ervaring deze namiddag
 

Onze schatkist aan kennis

Op al onze avonturen hebben we als Jonge Helden een hoop kennis verzameld. Weten hoe creatieve spelen te bedenken, groepsdynamieken te ontrafelen, of hoe omgaan met diversiteit en inclusie,... Dat is goud waard. En die kennis bewaren we in onze niet zo geheime schatkist.

Samenwerken met ons?

Geeft ook jouw organisatie kinderen en jongeren een podium? Of heb je een raakvlak met Jonge Helden op een geheel andere manier? Wij reiken je de hand uit. Laten we onze krachten bundelen!

Contacteer ons

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuwtje meer!
Jonge Helden - Crefi vzw

016 66 43 70
info@jongehelden.be
Vital Decosterstraat 84
3000 Leuven

© Jonge Helden 2024