Jonge helden

Vrijwilligersgids

Hey Jonge Held! 

Ontdek hier welke heldenstreken jij allemaal kan uithalen! De mogelijkheden zijn eindeloos, want bij Jonge Helden kan jij helemaal je ding doen. 

Ontdek hier alle mogelijkheden. 

Vragen? Chat met onze vrijwilligerscoach Elke!

Heb je een vraag of wil je iets kwijt?  

Stuur/DM/mail/sms/bel/WhatsApp dan onze vrijwilligerscoach Elke. Ze staat voor jullie paraat!

0491 39 47 11 - elke@jongehelden.be - Facebook: Elke Jonge Held – IG: jonge_helden_ 

 • Kampen en speelweken begeleiden.
 • Cursussen geven.
 • Koken op kamp of speelweek.
 • Kinderen en jongeren met een zorgnood begeleiden op kamp/speelweek.
 • Je cursus animator, hoofdanimator of instructeur volgen of je stage vervolledigen.
 • Vorming geven.
 • Kinderbezoeken in verschillende gevangenissen begeleiden.
 • … en nog zoveel meer!

Ontdek meer info over de verschillende rollen hier! 

Als vrijwilliger ..  

 • ..ben je lid van een team

Als vrijwilliger op een Jonge Helden-activiteit ben je altijd lid van een team. Je staat er dus nooit alleen voor. Wij brengen je in contact met je team zodat je naadloos kan inpikken.

 • ..help je mee aan de voorbereidingen van de activiteit

 Een Jonge Helden-activiteit start een stukje vroeger dan de startdatum, omdat er wat voorbereiding komt bij kijken. Dit doe je ook samen met je team. Voor onze kampen en speelweken voorzien wij hiervoor een voorbereidingsweekend in maart (VBW). Daar komen alle teams van de kampen en speelweken samen en starten aan de voorbereidingen. Daarnaast kan je ook op dompeldagen inspiratie op doen en verder voorbereiden. Door het jaar organiseren we ook weekends en inspiratiedagen voor hoofanimatoren en  instructeurs.

Hiernaast hebben wij ook enkele archieven met spelsjablonen, draaiboeken, informatiebundels en hele fijne ondersteuners die je altijd willen helpen.

 • ..begeleid je actief de activiteit

Op activiteiten die een paar uur of maximaal 1 dag duren zoals (gevangenis)animaties wordt er van jou verwacht om iets voor het startuur aanwezig te zijn. Op activiteiten die meerdere dagen duren (speelweek, kamp en cursus) spreken de teams meestal de dag ervoor al af op de locatie zodat ze alles kunnen klaarzetten. Op deze activiteiten blijft het hele team gedurende de activiteit overnachten. Je kan dus een activiteit kiezen waar dan ook in Vlaanderen.

 • ..maak je samen plezier!

We vinden het belangrijk dat je je amuseert. Vrijwilligerswerk is werk, maar fun is de grootste beloning. Je krijgt van ons per activiteit ook een vrijwilligersvergoeding. Deze hangt af van welke rol je opneemt.

Bij Jonge Helden kan je vanaf 15 jaar vrijwilliger worden. Op die leeftijd kan je deelnemen aan een animatorcursus en vervolgens je stage beginnen. Vanaf dat moment ben je al vrijwilliger!

Je kan ook zeker op latere leeftijd starten; iedereen is welkom om op elk moment bij Jonge Helden aan de slag te gaan als vrijwilliger. Zo kan je bijvoorbeeld als veertiger je creatieve geest aan het werk zetten en mee kampen voorbereiden, of als zestiger koken voor onze kampen en speelweken.

Voor gevangenisanimaties te begeleiden moet je wel minimum 18 jaar oud zijn.

Nee, het is niet verplicht om eerst een cursus te volgen, maar we raden het wel ten zeerste aan. Op een cursus leer je veel nuttige en bruikbare skills en tricks die je kan gebruiken tijdens je activiteit of daarbuiten. Heb je al ervaring bij een andere jeugdwerkorganisatie, jeugdbeweging of kennis opgedaan in je (pedagogische) opleiding? Dan kan je natuurlijk meteen aan de slag als vrijwilliger bij Jonge Helden!

Jazeker! Wij willen heel graag dat je je stage bij Jonge Helden doet.

Als stagiair bij Jonge Helden zien wij jou ook als een van onze vrijwilligers. Daarom gaat het plannen van je stage op exact dezelfde manier als het vastleggen van een vrijwilligersplaats:

 • Je maakt een Jonge Helden vrijwilligersprofiel aan (let op, dit is een andere login dan wanneer je je als deelnemer inschrijft).
 • Je vult je persoonlijke informatie aan, geeft je voorkeuren door en kiest bij welke activiteiten je je stage wilt lopen.
 • Een stage moet uit minstens 50 uur bestaan. Dit vertaalt zich naar 2 Jonge Helden speelweken of 1 Jonge Helden-kamp. Als je kiest voor 2 speelweken, mag je deze weken spreiden over meerdere vakanties en verschillende organisaties.
 • Deze stappen doorlopen? Dan nemen wij contact met je op om je wat meer informatie te geven en je vragen te beantwoorden.
   

Al deze stappen kan je ook bekijken in de video hieronder. Meer info over het hele stagetraject, lees je hier.

Hoe kan ik me kandidaat stellen voor een activiteit?

Dat gaat heel gemakkelijk! Log je in via de vrijwilligerslogin, vervolgens kan je op het tabblad 'Stel je kandidaat' je initiatief kiezen en je kandidaat stellen. 

Heb je nog geen vrijwilligersprofiel, dan moet je dit even aanmaken. Eenmaal ingelogd kan je dan ook je voorkeuren doorgeven, de activiteiten kiezen waar je mee wilt gaan als vrijwilliger en je persoonlijke informatie toevoegen. 

Voor meer info, raad ik aan onze video hiernaast te bekijken.

Jonge Helden-cursussen

Heb je nog geen cursus gevolgd? Dan kunnen we je dat alleen maar aanraden! Jonge Helden organiseert volgende cursussen:

 • Cursus animator
 • Cursus hoofdanimator
 • Cursus instructeur
 • Themacursus ‘Diversiteit en inclusie'

Droomfabriek

Heb jij ... 

een leuk idee? 

Iets dat je kwijt wilt? 

Een Jonge Helden-droom?

Drop het in onze droomfabriek
Alles mag, ja echt  ALLES. 

Vormingsbonnen

Een vormingsbon – wat is dat? 

We vinden het super dat jullie vorming volgen, ook bij andere organisaties, maar dit kost vaak geld. 

We willen jullie een beetje steunen door een bijdrage van €40 te leveren aan de kostprijs van een vorming. 
Deze bijdrage noemen we een 'vormingsbon'.

Hoe gaat dit in zijn werk? Welke vormingen kan ik volgen? 

Onze schatkist aan kennis

Op al onze avonturen hebben we als Jonge Helden een hoop kennis verzameld. Weten hoe creatieve spelen te bedenken, groepsdynamieken te ontrafelen, of hoe omgaan met diversiteit en inclusie,... Dat is goud waard. En die kennis bewaren we in onze niet zo geheime schatkist.

Word lid van onze WhatsApp community! 

In deze groep kan je chatten met andere Jonge Helden, updates lezen, grappige dingen delen …
Stuur ons een berichtje op Facebook voor de link om lid te worden. 
Stuur ons een berichtje en word lid!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuwtje meer!
Jonge Helden - Crefi vzw

016 66 43 70
info@jongehelden.be
Vital Decosterstraat 84
3000 Leuven

© Jonge Helden 2024