Jonge helden

Jonge Helden in Estland: Inspiratie voor de toekomst van de jeugdwerker

2025/03/28
Good practices

Begin maart trok één van onze Jonge Helden collega’s samen met een Vlaamse delegatie, bestaande uit jeugdwerkers en docenten, naar Estland om er de aanpak van jeugdwerk en de opleiding van jeugdwerkers te verkennen. Dit studiebezoek had als doel inspiratie op te doen voor de verdere ontwikkeling van Vlaamse jeugdwerkers. Bert was er bij vanuit Jonge Helden en deelt graag enkele verworven inzichten!

Een blik op jeugdwerk in Estland

In Estland is jeugdwerk een breed begrip en wordt ingedeeld in twee grote categorieën:

  • Hobby-scholen: Kunstacademies, muziekscholen en andere educatieve instellingen waar jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen.
  • Hobby-activiteiten: Sportclubs, jeugdcentra, kampen en scouting, met een focus op ontspanning en sociale interactie.

Maar liefst 80% van de 7 tot 19 jarigen in Estland neemt deel aan een georganiseerde hobbyactiviteit. Dit toont aan hoe sterk jeugdwerk is ingebed in de samenleving. De overheid speelt hierin een centrale rol en ondersteunt zowel het lokale jeugdbeleid als de opleidingen voor jeugdwerkers.

Opleiding van jeugdwerkers

Een van de meest inspirerende aspecten van de studiereis was de gestructureerde opleiding van jeugdwerkers in Estland. Jeugdwerkers kunnen een graduaat, bachelor en master behalen. De opleidingen zijn praktijkgericht en volgen het ETS-competentiemodel, dat een gemeenschappelijke taal biedt voor Europese jeugdwerkers. Dit model benadrukt de ontwikkeling van vaardigheden die cruciaal zijn voor kwalitatief jeugdwerk.

Een opvallend element is dat jeugdwerkers in Estland vaak al in het werkveld actief zijn en zich verder specialiseren via hun studies. Bovendien wordt er veel waarde gehecht aan de intrinsieke motivatie: studenten moeten een duidelijke reden formuleren waarom ze jeugdwerker willen worden.

Uitdagingen, kansen en vragen

Ondanks de sterke structuur en ondersteuning kampen Estse jeugdwerkers met uitdagingen die herkenbaar zijn in Vlaanderen:

  • Erkenning van het beroep: Net als bij ons is het moeilijk om jeugdwerk en de impact ervan tastbaar te maken voor de bredere samenleving.
  • Verloop: De meeste jeugdwerkers blijven tussen één en vijf jaar actief in het vak.
  • Vrijwilligerswerk is minder gangbaar: In tegenstelling tot Vlaanderen zijn er in Estland weinig vrijwilligers actief in het jeugdwerk. Enkel scouting vormt hierop een uitzondering.

Welke vragen nemen we mee naar Vlaanderen?

De Estse aanpak heeft ons stof tot nadenken geven over de opleiding en erkenning van jeugdwerkers in Vlaanderen. Met vragen zoals:

  • Hoe kunnen we de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers versterken?
  • Wat is het profiel van een jeugdwerker?
  • Hoe zorgen we voor meer erkenning en waardering van de jeugdwerker?
  • Kunnen we de banden versterken tussen de praktijk en opleiding?

 

Deze studiereis heeft waardevolle inzichten geboden en zal zonder twijfel bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Vlaamse jeugdwerker.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuwtje meer!
Jonge Helden vzw

016 66 43 70
info@jongehelden.be
Vital Decosterstraat 84
3000 Leuven

© Jonge Helden 2025