Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Over kampen en speelweken

PRAKTISCH 

MEERWAARDE VAN EEN SPEELWEEK OF KAMP MET JONGE HELDEN  

EXTRA ZORG

VEILIGHEID

Als Crefi vzw hebben wij een jarenlange traditie van uitdagende en creatieve speelweken en kampen. Sinds 2016 organiseren we deze onder een nieuwe, veelzeggende naam: Jonge Helden! Tijdens onze kampen en speelweken worden de deelnemers, onze jonge helden, dag na dag ondergedompeld in het thema waar ze voor kiezen en dit via kwalitatieve, leeftijdsgerichte activiteiten.

Ieder kamp en speelweek heeft zijn eigen, eigenzinnige thema. Dit loopt als rode draad door een week vol spelen en andere activiteiten. Welk kamp of speelweek je ook kiest, je wordt sowieso meegezogen in een fantastisch verhaal. Een rollercoaster aan avonturen, waar jij als deelnemer ook je eigen zegje in hebt. Op een Jonge Helden-kamp bepaal jij mee het verloop van de week! 

Bij Jonge Helden kan je groeien! Al vanaf het jaar dat je 4 wordt kan je bij ons je eerste stappen zetten, op één van onze kleuterspeelweken. Zo beleef je je eerste Jonge Helden-avontuur, maar kan je toch in alle geborgenheid thuis gaan slapen. 6 tot 12-jarigen kunnen mee op onze speelweken voor kinderen uit de lagere school met uitdagendere thema's. Of kom mee op kamp, mét overnachting, lekker spannend! En dan ben je vertrokken! 

Vanaf het jaar dat je 15 wordt, ben je misschien wel gebeten door de Jonge Helden-microbe en wil je die doorgeven aan de volgende generatie? Word dan animator en ga mee op één van ons kadervormingscursussen! Met je officiële attest kan je daarna overal aan de slag.

Klaar voor jouw Jonge Helden-carrière?

PRAKTISCH

Een fantastisch Jonge Helden-avontuur beleven, maar zonder overnachting? Het kan op onze speelweken! Vijf dagen lang spelen en genieten, maar elke avond gezellig thuis gaan slapen. Elke speeldag begint om 9 uur en wordt afgerond om 16 uur. Deelnemers kunnen er standaard wel al terecht van 8 uur ’s morgens en ’s avonds worden er activiteiten voorzien tot 18 uur. Er wordt verwacht dat de deelnemers elke dag aanwezig zijn. Opgelet, bij sommige initiatieven gelden iets andere start- en einduren. Kijk zeker na bij de initiatieven van jullie keuze wat de uren zijn. Deze zullen ook altijd achteraf nog voor de aanvang gecommuniceerd worden.

Van spelen krijg je honger. Breng dus zeker je lunchpakket mee! Op sommige speelweken voorzien wij twee tussendoortjes, op vraag van gemeentes is dit er soms maar één of soms geen. Kijk ook dit na bij jouw initiatief.

Een kamp van Jonge Helden gaat door in een vakantiehuis waar 's nachts goed uitgerust kan worden om er de volgende dag weer in te vliegen. De luxegraad varieert van zeer comfortabel tot eenvoudig, zonder ooit de basiskwaliteit uit het oog te verliezen. Wil je weten waar je terecht komt? Dat kan! Bij ieder kamp of speelweek vind je steeds meer informatie over de locatie.

Het lekkere eten op kamp wordt verzorgd door een geweldige kookploeg. Je krijgt een ontbijt, een warm middagmaal, een vieruurtje en een avondmaal. Wil je vegetarisch eten of heb je speciale voedselbehoeften (bijvoorbeeld allergieën...), laat dit altijd op voorhand weten door je profiel aan te vullen na inschrijving. Zo kunnen wij hier optimaal rekening mee houden. Zin om mee te gaan koken? Lees dan zeker onze uitleg over kookploegvrijwilligers.

Op alle kampen wordt er een tof onthaal voorzien, waarbij kinderen en ouders kennis maken met elkaar, de animatoren en het verblijf. Op het einde van een kamp is er ook een gezamenlijk slotmoment, waarbij de ouders een beetje kunnen proeven hoe het kamp van hun kind(eren) is geweest.

Op ieder Jonge Helden-kamp gaan kinderen en jongeren van over heel Vlaanderen mee. Het is daarom onmogelijk om een busdienst in te leggen. We vragen aan de ouders om hun kinderen tot aan het vakantiehuis te brengen. Wil je graag carpoolen, dan spelen we jouw vraag door aan de andere deelnemers van het kamp.

Voor meer info over prijzen, kortingen, inschrijven enz., verwijzen wij je door naar onze algemene voorwaarden.

MEERWAARDE VAN EEN SPEELWEEK OF KAMP MET JONGE HELDEN 

Alle Jonge Helden-kampen en -speelweken worden grondig voorbereid door een team van enthousiaste vrijwilligers en worden opgevolgd door beroepskrachten van Jonge Helden. Er wordt altijd een zeer hoge begeleidingsgraad per kamp of speelweek voorzien. Gemiddeld één begeleider per 6 kleuters, of per 7 kinderen uit de lagere school. Al onze begeleiders werken graag met kinderen en dragen de missie en visie van Jonge Helden uit. Ze volgden standaard een animatorcursus en zijn in het bezit van het officiële attest ‘animator in het jeugdwerk’ uitgereikt door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap (of doen hun stage). Op elk initiatief is ook een verantwoordelijke hoofdanimator aanwezig, die verdere officiële vorming heeft genoten.

Kampen bij Jonge Helden hebben vaak nog iets extra. Onze themakampen worden vaak naast het team ondersteund door een gespecialiseerde gastdocent of gebeuren in samenwerking met een gespecialiseerde organisatie. Ook worden teamleden met een specifieke knowhow binnen de organisatie ingezet. Andere troeven zijn vaak een uitstap, bijzondere materialen, een bijzondere omgeving ... Bovendien is het goed om te weten dat de deelnamegelden ook gebruikt worden om jaarlijks kansarme kinderen een fantastisch Jonge Helden-kamp of -speelweek aan te bieden. Via het Steunpunt Vakantieparticipatie kunnen mensen met financiële uitdagingen mee aan een sociaal tarief.

EXTRA ZORG

Bij Jonge Helden is iedereen welkom. Wij werken er als organisatie hard aan om iedereen zichzelf te kunnen laten zijn op al onze initiatieven. Het is daarbij belangrijk om bij de inschrijving meteen mee te geven welke drempel(s) de deelnemer ervaart om met ons mee op kamp/speelweek/cursus te gaan. Dit kan gaan om officiële diagnoses zoals autisme, ADHD, fysieke beperking, allergieën... maar ook om minder formele drempels zoals verlatingsangst, last met grote groepen, moeite met de taal...

Dit zorgt in géén geval voor onmiddellijke uitsluiting van deelname, maar maakt dat wij met jullie contact opnemen om deze drempel(s) te bespreken en onze ondersteuning hierop af te stemmen. Helaas kunnen ook wij als organisatie soms op onze limieten botsen (omdat de zorgvraag te complex is, of reeds meerdere deelnemers eerder aangaven extra zorg nodig te hebben). Hierdoor zou het kunnen dat wij iemand niet laten deelnemen aan het gekozen initiatief. In dat geval brengen wij jullie hiervan tijdig op de hoogte en zoeken we altijd mee naar een oplossing, door interne of externe doorverwijzing.
 
Ervaart jouw kind een drempel? Geef deze dan op voorhand of tijdens de inschrijving aan ons door en lees hier verder over onze manier van werken. Voor verdere vragen hierover kan je terecht bij onze diversiteitsmedewerker Elke (Elke@jongehelden.be).
 

VEILIGHEID

Gedurende een week krijgen we het vertrouwen om zorg te dragen voor jullie kinderen. Veiligheid is belangrijk, in al zijn facetten. Al onze vakantieverblijven en locaties moeten aan de wettelijke normen voldoen om in aanmerking te komen. Jonge Helden voorziet voldoende begeleiding ter plekke. Onze teamleden worden behoorlijk opgeleid en begeleid door de personeelsploeg van Jonge Helden. Ieder kamp en speelweek wordt door een personeelslid ter plaatse bezocht. Verder sloot Jonge Helden ook een verzekering af voor lichamelijke ongevallen. Heb je nog vragen? Contacteer ons gerust!