Jonge helden

Kadervormingstraject

Registreren

Wil je graag het attest animator, hoofdanimator of instructeur in het jeugdwerk behalen en starten met het traject? Dan moet je de overheid hiervan op de hoogte brengen. Zij bezorgen je op het einde van de rit het officiële attest. Registreer jezelf op kavo.vlaanderen.be, bij je registratie krijg je een persoonlijk lidnummer, dit nummer heet KAVO-ID. Eens je geregistreerd bent, kan zowel je cursusverantwoordelijke als je stagebegeleider met dit KAVO-ID jouw beoordeling invoeren. Doe je cursus en/of stage bij Jonge Helden? Bezorg ons dan zeker je KAVO-ID via jouw profiel. 

Cursus

Denk je bij het woord cursus meteen aan dikke boeken en saaie leerstof? Vergeet het! In de cursus animator, hoofdanimator en instructeur ontdek je al spelend wat een goede jeugdwerker moet weten: spelopbouw, inkleding, leefwereld van kinderen, bouwen aan een groep, en nog veel meer. Je wordt tijdens zo'n cursus begeleid door straffe instructeurs. Zij geven de aanzet met nieuwe ideeën, verrassende technieken of een meeslepend spel, aan jou om te scoren.

Zin om cursus te volgen bij Jonge Helden? 

Om te mogen starten aan de cursus zijn er enkele voorwaarden:

 • Animator: je bent 15 jaar.
 • Hoofdanimator: je bent 16 jaar en in het bezit van het attest animator (of je kan 100u ervaring in het jeugdwerk aantonen)
 • Instructeur: je bent 17 jaar en in het bezit van het attest animator (of je kan 100u ervaring in het jeugdwerk aantonen)

Vanaf de start van je cursus heb je 3 jaar tijd om je traject af te werken. Aan het einde van de cursus krijg je een officieel trajectboekje, waar de cursusbegeleider in aanduidt of je geslaagd bent op cursus en aan de stage mag beginnen. 

Na afloop van de cursus ontvang je een attest van deelname. Dat kan je gebruiken om een deel van het inschrijvingsgeld terug te krijgen van je mutualiteit, maar ook van je gemeente. Bekijk op deze kaart hoeveel jouw gemeente terugbetaalt.

Stage

Na het theoretisch luik komt het praktisch luik, namelijk een stage. Deze moet in totaal 50 uur bedragen. De stage mag je doen in een erkende jeugdwerk vereniging. Een lijst van erkende stageplaatsen vind je op kavo.vlaanderen.be. De stagebegeleider duidt in het trajectboekje aan of je geslaagd bent op stage. Bij een positieve evaluatie duidt de stageplaatsverantwoordelijke ook aan op kavo.vlaanderen.be. dat je geslaagd bent. 

Zin in stage bij Jonge Helden? Tof! Stel je dan kandidaat op onze pagina voor vrijwilligers.

Eindevaluatie

Als je een geslaagde stage achter de rug hebt kan je je attest ontvangen. Deed je cursus bij Jonge Helden, dan kunnen wij jouw attest aanmaken. Stuur daarvoor een mailtje naar vorming@jongehelden.be met volgende gegevens:

 • Je volledige naam
 • Je KAVO-ID (je accountnummer op mijnkadervorming.be)
 • Scans of foto's van een aantal pagina's uit je trajectboekje waar gegevens over jezelf, je cursus en je stage staan en ook de evaluatie pagina's. Welke pagina's dat zijn hangt af van welk traject je volgt en wanneer je cursus deed. Een overzicht van de nodige pagina's:
  • Animator: p10-15 en p42-45
  • Hoofdanimator: p10-15 en p40-43
  • Instructeur: p10-15 en p44-47

Proficiat!

Je kan nu je attest zelf downloaden op kavo.vlaanderen.be! Je kan aan de slag in een jeugdvereniging, een vakantieorganisatie, een speelpleinwerking...

Als jeugdwerker kan je ook altijd blijven groeien. Zo kan je allerlei extra vormingen volgen, om je eigen creativiteit aan te scherpen, je expressieve bagage te vergroten of je vaardigheden als jeugdwerker uit te bouwen. En ben je klaar voor de volgende stap? Dan kan je een volgende kadervormingstraject opstarten.

Zin in een volgend Jonge Helden avontuur?​​​​​​ Bekijk dan hier het overzicht van Jonge Helden-cursussen.

Meer weten over Jonge Helden?

Wil je meer te weten komen over Jonge Helden? Over onze missie en visie, onze manier van werken, waar we voor staan, wat we willen bereiken? Klik hieronder...

Over Jonge Helden

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis geen enkel nieuwtje meer!
Jonge Helden - Crefi vzw

016 66 43 70
info@jongehelden.be
Vital Decosterstraat 84
3000 Leuven

© Jonge Helden 2024