Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Van woord tot daad: de rode draad!

Van woord tot daad: de rode draad!

Van woord tot daad: de rode draad!  
Aan de slag gaan met het thema en de rode draad. 

Er is niet zo fijn als je eens helemaal kunnen inleven in een te gek thema. Zotte spelen maken, je verkleden, je omtoveren tot een excentriek karakter, noem maar op. Om dit enthousiasme te bundelen en van jouw week echt een thema-week te maken, is een rode draad belangrijk. Hoe je deze opstelt lees je hieronder.  

 
We starten bij het thema.  
 
Bij Jonge Helden proberen we steeds thema’s te kiezen voor onze kampen en speelweken die zowel de deelnemers als onze vrijwilligers aansprekenWe kiezen ook thema’s die veel mogelijkheden bieden. Zo kan jij als vrijwilliger, samen met je team, het thema je eigen maken en er elke creatieve invulling aan geven.  
 

De eerste stap is om samen met je team in het thema te duiken. Je hebt misschien al een beeld van wat er zich allemaal afspeelt binnen jouw thema, maar wat betekent een het thema voor jullie? De beste manier om hiermee te beginnen is door te spelen. Leef je in als een karakter, speel samen een potje ‘raad-het-geluid’ of verzin hoe een dag binnen jouw thema eruitziet.  

 

 

Met een moodboard kan je je thema visualiseren.  

 

Van thema naar rode draad.  

 

De volgende stap is de rode draad opstellen. Hiermee geef je de week inhoud en inkleding. Hier hoort natuurlijk een verhaal bij. Een interessant, boeiend, gebeurtenisvol en creatief verhaal schrijven doe je niet op één twee drie. Het slechtste wat je kan doen is staren op een leeg blad. Daarom spring je best niet meteen in het schrijven van het verhaal, maar met een brainstorm. 

Met een brainstorm kan je heel wat bouwstenen verzinnen waarmee je later je je verhaal kan bouwen. Natuurlijk weet je nog niet welke bouwstenen zullen passen en dat is ook nog niet belangrijk. Tijdens een brainstorm mag en kan alles. Schrijf elk idee op, hoe saai of dwaas het ook lijkt. Je kan achteraf beslissen of het idee effectief saai was, of net megacool! 

 
Om je wat op weg te helpen geven we hier enkele tips mee: 
 

Inspireren 
Een persoon beschrijft in één zin een situatie, maar laat de acties, voorwerpen en personeweg uit de zin. Deze worden ingevuld door de andere teamleden. 
Bijvoorbeeld: 

  • De ruimte werd … toen de minister van … naar ….  
  • De ruimte werd vergiftigd toen de minister van de disco naar het alien paleis ging.  
     

Zo kom je op grappige, absurde en creatieve zinnen die je in jouw verhaal en rode draad kan verwerkenDe creativiteit begint te stromen en het thema komt tot leven. 
 

Verzamelen 
Schrijf op enkele papieren volgende woorden: Plaats, actie, persoon en voorwerpHang deze op in je ruimte.  Nu is het aan jouw en je team om verschillende associaties te maken. Loop tussen de verschillende bladen en schrijf telkens 5 woorden op die overeenkomen met de categorie en iets te maken hebben met je thema. Wissel dan van blad. Maak er een wedstrijdje van: telkens iemand als eerste 5 woorden heeft krijgt die een punt.  

 

Het doel is om zoveel mogelijk woorden te verzamelen. Uiteindelijk heb je een lijstje waarvan iedereen zijn favorieten kan kiezen en waarmee je combinaties kan maken van plaats + actie + persoon + voorwerp.  
 

Uitdiepen 
Elk teamlid verzint een personage en tekent dit op een manier dat ze zelf kiezenHierna tekent iedereen bij zijn personage ook en kaart waarin dit personage leeftJe kan dit zo uitgebreid maken als je wil door bijvoorbeeld hier landschappen, andere personages, gebouwen en etc. aan toe te voegen. Hiervoor kan je je laten inspireren door het thema. Je kan ook de tekening door geven en iets toevoegen bij het nieuwe personage dat voor je neus ligt.  

Hierna stelt elk persoon zijn personage voor. Je kan verbanden leggen tussen de personages om zo tot een geheel te komen.  
 

Enkele tools die je bij deze fases kunnen helpen:  

 

  • www.anondraw.com : deze online tool geeft je de mogelijkheid om alleen of samen interactief te tekenen. 
  • https://jamboard.google.com : Google Jamboard werkt als een online interactief whiteboard. 
  • https://whiteboard.fi : deze tool is meer gericht naar leerkrachten, maar biedt over het algemeen veel mogelijkheden. Via deze tool krijgt iedereen zijn eigen whiteboard waar ze op kunnen tekenen, teksten schrijven, aantekeningen maken op afbeeldingen en nog zoveel meer. 
  • https://www.pondr.space/: deze site kan je helpen met associaties te maken. Door een woord in te typen geeft hij een aantal woorden dat hier mee te maken hebben. Op deze woorden kan je dan verder bouwen.  
  • www.wheelofnames.com : hier kan je namen ingeven en het wiel voor jou laten kiezen door eraan te draaien. 
  • www.fantasynamegenerators.com : deze site geeft je verschillende soorten namen voor personen, zowel fantasie gerelateerd als echte persoonsnamen
  • www.garticphone.com : is niet alleen een leuk spelletje om te spelen, maar kan je ook helpen met je verhaal. Elke speler moet een vreemde zin invoeren. Een andere speler moet dit dan uittekenen, de andere moeten raden wat de zin was op basis van de tekening.  
  • https://avachara.com/portrait/: op deze site kan je jezelf, of een ander personage, tot leven brengen door er een cartoon van te maken.  

  
Na deze stappen heb je waarschijnlijk al heel wat verzameldDe volgende stap bestaat er in om dit alles om te bouwen naar een verhaal met een duidelijke rode draad en gedefinieerde personages.  
 

Zo goed als klaar? Doe de rode draad check!
 
 

  • Is de rode draad logisch?  

- Zijn er voldoende logische relaties tussen de personages?   

- Is er een logische reden waarom de kinderen daar zijn?   

- Zijn alle elementen te verklaren binnen het thema?  

  • Is er voldoende voor elke dag?  

- Zijn er voldoende kleine verhaaltjes om 5-6 dagen te vullen?   

- Kan elke dag in verschillende blokken opgedeeld worden?   

- Is het duidelijk wat de deelnemers bij elk blok doen?   

  • Zit de opbouw goed?  

- Is er een spanningsboog dat doorheen de week loopt?   

- Heeft elke dag een eigen spanningsboog?  

- Kan je de zotste elementen in het begin van de week al teasen? 
 

En voilà, je bent klaar. Met zo’n straffe rode draad wordt jouw thema-week sowieso een succes!