Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Projectgroep presenteert: Toolkit Gender

Projectgroep presenteert: Toolkit Gender

 

Onze projectgroepen zijn al druk bezig geweest dit voorjaar met geweldige dingen te ontwikkelen. En niets is minder waar voor onze projectgroep ‘gender en diversiteit’. Ze dachten na over hoe we bewuster kunnen omgaan met gender en seksualiteit op initiatief. Hiervoor hebben ze een toolkit voor jeugdwerkers ontwikkeld 

 

De toolkit bestaat uit 3 delen:  

 

  • Een infobundel  

Deze geeft je wat theoretische informatie over gender en seksualiteit en waarom dit belangrijke topics zijn in het jeugdwerk.   

 

  • Een gender flowchart  

Op onze Jonge Helden kampen en speelweken werken wij met een rode draad. Dit fantastisch verhaal geeft invulling en inhoud aan de activiteit. Hierover lees je hier meer.
 

Door de flowchart erbij te nemen tijdens de voorbereidingen kan je even stilstaan bij hoe gendersensitief jouw rode draad is. Red de prins de prinses? Is het de stoere ridder die de draak verslaat? Of is er een meisje dat liever een jongen wil zijn? Of zijn er misschien personages zonder specifieke genderexpressie? 

Door de pijltjes te volgen en de vragen te beantwoorden kom je erachter hoe gendersensitief jouw rode draad is en waar je nog kan op inzetten.  

 

  • Een checklist gendersensitieve begeleidershouding 

Deze checklist kunnen de vrijwilligers tijdens een activiteit gebruiken om hun eigen begeleidershouding in vraag te stellen op het gebied van gendersensitiviteit. 

 

Waar vind je de toolkit terug? Onderaan deze pagina kan je de hele toolkit downloaden. De bundel zit ook in de inclusiekoffer die op elk Jonge Helden initiatief aanwezig is 

Laten we er samen een prachtige zomer van maken waarbinnen iedereen zichzelf kan en mag zijn.