Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jonge Helden-speelweken paasvakantie 2022: een blik achter de schermen.

Jonge Helden-speelweken paasvakantie 2022: een blik achter de schermen.

“De tweede week van de paasvakantie wordt het zalig lenteweer. Met aangename temperaturen en volop zon.” Met deze woorden van weerman Frank zat de goesting er al stevig in om er een fijne speelweek van te maken als hoofdanimator van de kleuters in Sint-Katelijne-Waver. 
Het was al weer enkele jaren geleden dat Jonge Helden een speelweek organiseerde in de paasvakantie. En dan nog op een nieuwe locatie: spannend was het dus wel. 
 
Bij het aankomen ter plaatse stonden beide teams al klaar om mee te helpen uitladen en installeren. 
Nog snel een geblinddoekt spelletje met de medevrijwilligers en klaar om de voorbereidingen te treffen voor de eerste dag. Als team namen we de rode draad door en maakten we kennis met de verschillende personages. Na nog wat sleutelen aan de spelen, inkleding van locatie, een heerlijke hap van onze kookvrijwilliger Robin en een afsluitende activiteit ‘wenspotjes versieren’ waren we klaar voor een kort maar deugddoend dutje. 
 
 
Goeiemorgen! Robin maakte ons wakker en vertrok al richting de keuken om het ontbijt klaar te zetten. De ene met al wat kleinere oogjes dan de andere, zaten we aan de ontbijttafel voor een koffie en een boterham. Kwart voor acht al? Tijd om in actie te schieten! Verkleedkledij aantrekken, schmink bovenhalen en vlug klaar gaan staan. 
De hoofdanimatoren zaten klaar om de kinderen welkom te heten en in te checken. Bij de lagere school kinderen was de toverschool ontploft en de kleuters konden bij Droom de Boom avonturen gaan ontdekken van Veel Verhalenland. We zijn vertrokken! 
 
Ik was vergeten hoe de max het is om kinderen te kunnen meenemen in een verhaal. Samen ontdekkingen gaan doen in het mysterieuze bos, de slechterik achternalopen en eens goed gaan zeggen dat wat hij/zij heeft gedaan niet door de beugel kan. Af en toe toch vragende gezichten als dat ene personage wel een beetje lijkt op het vorige, maar na wat ondervraging toch volledig opgaan in het verhaal en de vermomming. 
De lachende gezichtjes en soms zelfs wenende kinderen omdat de dag ten einde was, waren het bewijs van een schitterende dag: op naar meer. 
 
Als team groeiden we meer naar elkaar toe. Tijdens zo’n intense week, leer je elkaar echt kennen. De open communicatie, het durven tegen grenzen aanbotsen en daar over reflecteren zijn dingen om te koesteren bij Jonge Helden. Een fijne manier om te groeien en grenzen te verleggen binnen een veilige omgeving. 
 
Bij het vorderen van de week kwam ook de vermoeidheid wat meer naar de voorgrond. Niet onlogisch na al dat ‘geven’. Een regenachtige woensdag heeft daar zeker niet bij geholpen. Op zo’n moment snellen de personages je te hulp. Een extra laagje inleving en iets meer opgaan in je rol doet wonderen.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zo gezegd, zo gedaan: Het stelen van de koekjes bij de bakker om de bewaker en zijn gekke papegaai om te kopen, gouden muntjes verzamelen bij de draak om een sleutel te maken en de vleugels van ons elfje terugwinnen door de heks te verslaan. De kleuters gingen er helemaal voor en konden aan het eind van de week moe maar voldaan en met veel nieuwe verhalen naar huis gaan. 
 
Wat zijn we er hard voor gegaan zeg. Na de toonmomentjes van beide speelweken en bijgevolg het vertrek van alle kinderen, moesten we even bekomen. Met een heerlijk potje verse fruitsla genoten we na van de week. We vulden elkaars wenspotjes en startten met opkuis. Stiekem al dromend van ons bedje, maar met de klassieke frietjes op vrijdagavond en een vette kuisplaat gingen we er met plezier voor een laatste keer voor. De zon was al lang onder, de poetskoffer ondertussen goed gebruikt, maar eindelijk konden we met wat duwen de deur van het busje dichtslaan en de poort achter ons toedoen. 
 
Bedankt:  
  • Om als enige kookvrijwilliger ongelooflijk je best te doen en je mannetje te staan! 
  • Om als stagiair te groeien binnen Jonge Helden en af en toe eens te vallen, maar even snel terug recht te staan om alles te geven. 
  • Om als animator je skills te delen en met je inleving mondjes doen openvallen van verwondering. 
  • Om als BEZ oog te hebben voor elk kind. 
  • Om als parallel hoofd je niet 100 maar 200% te geven en er voor iedereen te staan met heel veel enthousiasme. 
  • Om als vrijwilliger de kinderen een machtige week te bezorgen en Jonge Helden op de kaart te zetten. 
  • Om als ouder of lief een handje toe te steken tijdens de opkuis.  
  • Op naar meer van dat!